هر چند وقت یکبار خبری از خواهر خواندگی باشگاه های ایرانی با خارجی، امضای تفاهم نامه همکاری، حضور بزرگان فوتبال جهان در ایران، تاسیس مدارس فوتبال باشگاه های سرشناس و... در مطبوعات و رسانه ها منتشر می شود ولی پس از گذشت چند روز همه چیز فراموش می شود و تنها هزینه های گزاف سفر مدیران به خارج از کشور برای امضای تفاهم نامه یا هزینه های میزبانی از همتایان خارجی به دوش فوتبال ایران می ماند و چند تیتری هم برای رسانه ها.
چند روزی است که باشگاه پرسپولیس دوباره پیش قراول این موضوع شده است و میزبان مسئولان یکی از آکادمی های فوتبال برزیل موسوم به "ترافیک". مسئولان این آکادمی 3-4 روزی است در ایران هستند و پس از رایزنی با مدیران پرسپولیس، روز سه شنبه قرارداد 3 ساله ای منعقد کردند. قراردادی که کلیات آن مشخص و طبق معمول جزییات آن نا معلوم است.
گویا قرار است مسئولان این آکادمی برزیلی 3 سال فوتبال پایه باشگاه پرسپولیس را مدیریت و بازیکنان جوان و نوجوان این باشگاه را آموزش دهند. موضوعی که تجربه نشان داده بیشتر دهان پر کن است و در فایده عملی نخواهد داشت و پس از گذشت مدت زمانی از یاد خواهد رفت.
دیگر موضوع خبرساز این روزهای فوتبال که مدیران پرسپولیس با تکیه به آن پز می دهند، تفاهم نامه سرخپوشان با آث میلان ایتالیا است که به زودی با سفر رویانیان به شهر میلان امضا می شود. از اینکه مفاد این تفاهم نامه چیست و چه اتفاقی قرار است پس از این تفاهم نامه بیفتد اطلاع دقیقی در دست نیست ولی تجربه نشان داده این طور تفاهم نامه ها دردی از فوتبال باشگاهی و ملی ایران دوا نمی کند و امیدواریم معاونان و تیم برلوسکنی دوای درد فوتبال ایران باشند!
زلزله بم ؛ سر آغاز داستان پوشالی تفاهم نامه های فوتبالی
چند ماه پس از زلزله دلخراش بم که در دیماه 1382 روی داد، عنوان شد باشگاه رئال مادرید قصد دارد با احداث مدرسه فوتبال در این شهر به کودکان و جوانان بمی کمک کند. خبری خوشحال کننده که استارت داستان های پوشالی تفاهم نامه های فوتبالی و کمک کشورهای صاحب سبک به فوتبال ایران را رقم زد ولی در عمل هیچ وقت خبری از آن نشد. با نگاهی به آرشیو اخبار آن زمان متوجه این موضوع می شویم.
مهرماه 84 مدیر تربیت بدنی بم اعلام کرد که به زودی مدرسه فوتبال رئال مادرید با همکاری کامل این باشگاه در بم راه اندازی می شود و رئال مادرید تمام هزینه های این مدرسه فوتبال را برای 5 سال عهده دار می شود. جالب تر اینکه یک ماه بعد این مقام مسئول اعلام کرد مدرسه فوتبال رئال مادرید افتتاح شده و به زودی چند مربی از این باشگاه به بم می آیند تا جوانان این شهر را آموزش دهند.
باور کنید که در اسفندماه 84 اعلام شد که مسئولان ، مدیر عامل و بازیکنان برجسته باشگاه رئال مادرید قرار است بدون اعلام و به صورت سرزده به بم سفر کنند ! چند ماه بعد هم مسئولان اعلام کردند رئال مادرید قرار است ورزشگاهی مجهز را در این شهر احداث کند و تمام هزینه های آن را نیز به عهده گرفته است.
بالاخره چند ماه پس از این قضایا هم اعلام شد مسئولان بمی می خواهند از باشگاه رئال مادرید و رابطین این باشگاه به خاطر عملی نشدن تعهداتشان و کمک نکردن به جوانان بمی شکایت کنند و این موضوع عملا خاتمه یافت. نکته مشترک تمامی این اتفاقات و اخبار کلماتی همچون "قرار است"، "به زودی انجام می شود" و .... است و هیچ گاه عملی نمی شود.
پس از این اتفاق، مسئولان باشگاه ها و فدراسیون فوتبال نیز متوجه شدند انتشار خبر تفاهم نامه با باشگاه های خارجی از سوی آنها حتی اگر این قضیه در واقعیت اتفاق نیفتد، می تواند اسم آنها را بیش از پیش روی زبانها انداخته و نکته مثبتی در پرونده عملکردشان باشد ، حتی اگر هیچ کدام از بندهای این تفاهم نامه ها عملی نشود.
در ادامه به برخی از تفاهم نامه های بی حاصل مدیران فوتبالی اشاره می کنیم:
پرسپولیس:
وعده همکاری با بایرن مونیخ در زمان مدیر عاملی محمد حسن انصاری فر پس از دیدار دوستانه این دو تیم در ورزشگاه آزادی. وعده ای که هیچ وقت حتی در پایین ترین سطوح عملی نشد.
در زمان مدیریت عباس انصاری فرد، وی اعلام کرد پرسپولیس با یك شركت تبلیغاتی برای سفر به آمریكا و برگزاری چند بازی دوستانه قرارداد بسته است. قراردادی که نه تنها اجرایی نشد بلکه تا مدتها شر آن در قالب پرونده شرکت آلفا، دامن باشگاه پرسپولیس را در دادگاه های بین المللی گرفته بود و نه تنها به سرخپوشان بهره ای نرسید بلکه آنها هزینه های هنگفتی نیز برای فرار از محرومیت های ناشی از آن کردند.
در زمان حضور حبيب كاشاني و قبل از دیدار پرسپولیس و الریان قطر در لیگ قهرمانان آسیا، مدیرعامل وقت پرسپولیس خبر انعقاد تفاهم نامه با این باشگاه را اعلام كرد که فقط در حد حرف باقی ماند.
چندی قبل نیز سفیر سابق ایران در ترکیه خبر از برادر خواندگی پرسپولیس و ترابوزان اسپرت ترکیه داده بود که این موضوع نیز هیچ وقت به نتیجه نرسید.
پرسپولیسی ها فرودین ماه نیز در جلسهای با الشبابیها توافق کردند که با یکدیگر خواهرخوانده شوند. مسئولان باشگاه پرسپولیس پس از بازی مقابل الشباب جلساتی را با مسئولین این باشگاه اماراتی برگزار کردند. در این جلسات قرار شد در امارات به زودی تفاهمنامه خواهرخواندگی بین باشگاه پرسپولیس و الشباب امارات امضا شود که این اتفاق هم نیفتاد.
در این تفاهمنامه قرار بود برگزاری اردو، استفاده از تجارب مربیان، برگزاری مراسمها و کلاسهای توجیهی برای بازیکنان و کادر فنی دو تیم، تلاش برای احداث مدارس فوتبال گنجانده شود.
رویانیان چندی بعد در دیدار با سفیر سوئد، از روابط بین الملل پرسپولیس خواسته بود اقدامات لازم را به منظور سفر به سوئد و برقراری ارتباط پرسپولیس با فدراسیون فوتبال و باشگاه های سوئد انجام دهد. اتفاقی که از شهریور ماه تا به امروز خبری از آن نیست.
تفاهم نامه همکاری با روبينكازان روسیه هم از جمله اقداماتی است که تا به حال که حدود یک سال از آن گذشته ثمری نداشته است و عملا پس از حضور علیرضا حقیقی در این تیم بایکوت مانده است. زارع قائممقام وقت باشگاه پرسپوليس در باره این تفاهم نامه گفته بود بحث همكاري دو باشگاه در زمينههاي ورزشي از جمله بازيهاي دوستانه، اردوهاي تداركاتي و استفاده از امكانات و تجهيزات ورزشي و همچنين فعاليتهاي حرفهاي باشگاه روبينكازان در رشتههاي فوتبال، فوتسال، واليبال، بسكتبال و هاكي مورد بررسي قرار گرفته و خواهرخواندگي پرسپولیس و رابین کازان هم به تصویب رسیده بود.
مدیر عامل پرسپولیس اخیرا از نزدیک بودن قرارداد این باشگاه با منچستر یونایتد نیز خبر داده است. باید منتظر ماند و دید طرف قرارداد رویانیان در باشگاه منچستر چه فردی خواهد بود و مفاد آن چیست؟!
استقلال و ماجرای خواهرخواندگی و برادرخواندگی با دنیا
استقلال در زمینه این گونه تفاهم نامه ها از پرسپولیس عقب تر و کم کار تر است و فعلا دنبال گرفتن مدال های رزمی از موسسات مشکوک دنیا است.
یکی از مهمترین این موارد، امضای تفاهم نامه باشگاه استقلال با هانوفر آلمان در زمینه تبادل مربی و بازیکن، تربیت کادرفنی و برگزاری بازی های دوستانه حتی دیدار تدارکاتی با تیم ملی است . درست است که این تفاهم نامه به تازگی امضا شده ولی تجربه نشان داده مطمئنا نه بازیکن و مربی از استقلال به هانوفر و بالعکس می رود و نه بازی دوستانه ای با تیم اصلی این باشگاه برگزار خواهد شد.
همچنین چندی پیش باشگاه استقلال اعلام کرد نماینده باشگاه بارسلونا با علی فتح الله زاده ديدار كرده است.
ديداری که به زعم باشگاه استقلال در مورد اردوي این تیم در اسپانيا و تاسيس آكادمي تيمهاي پايه و مدارس فوتبال به صورت مشترك بين استقلال و بارسلونا بوده است. هیچ وقت مشخص نشد نام و نشان نماینده باشگاه بارسلونا چه بوده است و چه زمانی قرار است مفاد این توافقات انجام شود.
فتح الله زاده چند روز پیش با گرفتن نشان شوالیه هم می خواست جنگ رسانه ای به نفع خودش راه بیندازد که ساعاتی بعد با افشاگری رسانه ها معلوم شد این نشان چگونه به افراد اعطا می شود. استقلال با چند باشگاه خارجی قرارداد خواهر خواندگی و برادر خواندگی نیز امضا کرده است که این موارد هم نتیجه خاصی نداشته است.
سپاهان
سپاهان هم از جمله باشگاه هایی است که سابقه زیادی در این گونه کارهای بی حاصل داشته است. این باشگاه در سال 87 با کاوازاکی فرانتاله ژاپن توافقنامه مشترک امضا کرد. در این تفاهم نامه مقرر شده بود تا تبادل اطلاعات، همیاری در جمع آوری اطلاعات روز فوتبال و موارد تجاری این رشته در دو کشور و ایجاد ارتباطات آزاد بین طلائی پوشان ایران و آبی و سیاه پوشان ژاپن به نحو مطلوب انجام گیرد که نتیجه عملی خاصی در بر نداشت.
مسئولان سپاهان در سال 90 در سفر خود به اسپانيا با باشگاه اسپانيول قرارداد همكاري امضا كردند. محمدرضا ساكت مدیر عامل وقت سپاهان نشستها و جلسات متعددي را با خوان كالت دي وي، دبيركل و ديگر مديران اين باشگاه كاتالانيايي برگزار كرده بود.
برپايي اردوهاي تداركاتي تيم فوتبال سپاهان در اسپانيا، ديدار دوستانه سپاهان با اسپانيول در تابستان 1390 و تداوم اين ديدارها به طور ساليانه، اعزام دوتن از مربيان تيمهاي فوتبال اين باشگاه به اصفهان براي برپايي دوره آموزشي براي مربيان تيمهاي پايه سپاهان و اعزام متقابل مربيان تيم هاي آكادمي، مدرسه فوتبال و پايه سپاهان به اسپانيا جهت آشنايي با سازوكارهاي تيمهاي پايه اسپانيول، استفاده از تجربيات باشگاه اسپانيايي در حوزههاي در آمدزايي، بازاريابي و فروش، حمايت و پشتيباني اسپانيول در جهت ارتقاي كامل تجهيزات پزشكي ورزشي سپاهان از جمله موارد مورد نظر و مفاد مذاكرات مربوطه بود که هیچ وقت عملی نشد.
سه سال قبل نیز ساکت مديرعامل باشگاه فولاد مبارکه سپاهان با باشگاه "العهد" وابسته به حزب الله لبنان تفاهم نامه خواهر خواندگی امضا و عنوان کرد خلا ارتباط ورزشي با حزب الله لبنان با این تفاهم نامه برطرف شده است. از آن زمان تاکنون هیچ ارتباطی بین این دو باشگاه برقرار نبوده است.
فدراسیون فوتبال و جالب ترین اسم روی پیراهن بارسلونا
اوایل سال جاری فردی که خود را نماینده باشگاه بارسلونا نامیده بود به دفتر علی کفاشیان رفت و پیراهن شماره 10 این تیم که به جای لیونل مسی، اسم کفاشیان روی آن حک شده بود را به رییس فدراسیون فوتبال هدیه داد و عنوان کرد این هدیه از سوی مسئولان باشگاه بارسلونا است.
سایر باشگاه ها:
از دیگر تفاهم نامه های بی سر انجام فوتبال ایران می توان به امضای تفاهم نامه همکاری سایپا با باشگاه بارسلونای اسپانیا و کارابوک ترکیه و همچنین تفاهم نامه های راهآهن با باشگاههاي فنرباغچه و گالاتاسراي ترکیه اشاره کرد.
لازم به ذکر است این تنها گوشه ای از شاهکارهای مدیران فوتبالی در خصوص تفاهم نامه ها و یادداشت همکاری های ورزشی با همتایان خارجی خود بود. به نظر می رسد مدیران باشگاه ها و فدراسیون فوتبال به جای پرداختن به این گونه تفاهم نامه ها بهتر است وقت خود را معطوف به اوضاع و احوال تیم خود کرده و به کارهای مهم تری از قبیل دور کردن بازیکنان و مربی از دلالی بپردازند بهتر است.
بی اطلاعی رسانه ها و مدیران باشگاهها از جزئیات و نحوه عقد تفاهم نامه همکاری با باشگاههای دنیا از جمله مشکلاتی است که تبعاتی مانند وضعیت فوق را رقم خواهد زد، حالا باید منتظر ماند و دید چه روزی خبر جدیدی از حضور مسی و رونالدو در ایران برای بازی افتخاری در تیم های ایرانی منتشر خواهد شد، با این خبرهای بدون کنتور، این تیتر هم بعید نیست.